vrijdag, april 23 EN | BR

De HERE riep: Samuël! Samuël! … Hier ben ik. – 1 Samuël 3:4

Samuël was een voorbeeldkind dat iedere ouder zich zou wensen. Hij was de zoon van een biddende moeder. Zij wist precies hoe ze in haar pijn en verdriet, omdat ze onvruchtbaar was, Gods hart kon bereiken en Hem kon bewegen haar te horen en te verhoren.

Een goede opvoeding

Samuël kwam, zoals je vandaag zou zeggen, ‘uit een goed nest’. Hij was toegewijd aan God en aan Zijn dienstknecht Eli. Samuël had het voorrecht om op te groeien in de heilige dienst van God. Hij was erbij als de dagelijkse ceremonies plaatsvonden, als de priesters aan het offeren waren. Het was zijn lust en zijn leven om in het huis van God te zijn.

Moeder Hanna had de kleine Samuël opgedragen aan God en liet hem opgroeien in het huis van de Here. Ouders doen hun kinderen tekort als ze hen niet meenemen naar de samenkomsten omdat ze ‘geen zin hebben’. Als men hierin gemakkelijk wordt, zullen we later hiervan de bittere vruchten plukken.

Samuël was niet alleen in het huis van God; hij mocht daar ook dienen. Hij mocht het offer voorbereiden, de deuren openen en sluiten. Kinderen kunnen, ook in de diensten, al veel karweitjes doen. Het meenemen van uw kinderen naar de diensten heeft te maken met hun opvoeding, zoals ook het lezen van de Bijbel en het bidden. Als je hen zo’n soort opvoeding geeft, dan zal het niet lang duren voordat het kind – als hij of zij de stem van God hoort – zal antwoorden: ’Ja HERE, ik luister.’

Ik wil u vragen: hebt u een luisterend oor? Er zijn namelijk mensen die niet naar het huis van God komen om te luisteren en daardoor te leren. Sommigen luisteren met een kritisch hart. Ze luisteren niet met een open hart. Als deze beschrijving bij u past, dan zijn uw oren verstopt en kunt u Gods stem niet horen. God wil ook tot u spreken. Hij wil u leren als u Hem vraagt: ‘Onderwijs mij, Here. Zeg mij als er dingen in mijn leven anders moeten. Here, wat wilt U van mij?’

Als u met zo’n houding luistert en niet alleen een hoorder, maar ook een dader bent van het Woord, dan zal God u overvloedig zegenen.

Delen.

Comments are closed.

X