donderdag, mei 13 EN | BR

‘Zij verzamelden zich voor Mozes en Aäron en zeiden: Wij hebben er genoeg van dat u de baas over ons speelt. U bent niet meer dan een van ons, want de HERE heeft ons hele volk geheiligd en is met ons allen. Welk recht heeft u om u boven ons te verheffen en van ons gehoorzaamheid te eisen?’ – Numeri 16:3

Muiterij is de opstand van een groep mensen die niet langer de autoriteit van een persoon accepteert en de macht probeert over te nemen.

Het is gevaarlijk wanneer er ergens een geest van ontevredenheid ontstaat. Overal zijn er wel dingen te vinden waar je ontevreden over kunt zijn. Er is maar één iemand nodig die zichzelf tot leider uitroept om datgene wat smeult aan te wakkeren tot een vlam. Hoewel ze zelf niet de moed hebben, zijn er altijd mensen die zich zonder pardon bij de oproerkraaier aansluiten. Om hoofdmuiter te zijn, moet je een slim, knap en ondernemend mens zijn. De boze is de meestermuiter!

Korach, Datan en Abiram wilden het volk wijsmaken dat Mozes en Aäron over hen de baas wilden spelen. God had hen echter aangesteld. Toen ze met Mozes en Aäron twistten, twistten ze met God Zelf. Het motief van zulke mensen is altijd dat ze zelf de touwtjes in handen willen nemen. Maar dat is helemaal niet nodig, want 1 Korinthiërs 12:18 zegt: ‘God heeft alle verschillende delen in een lichaam gezet, zoals Hij het goed vond.’ God geeft een ieder zijn plaats om de gemeente op te bouwen in het geloof. Opstand tegen de dienstknecht van God is opstand tegen Gods gezag. Een echte dienstknecht van God geeft zulke mensen altijd over in de handen van God. Mozes viel op zijn knieën toen hij hun rebelse taal hoorde en zei: ‘Morgenochtend zal de HERE bekend maken wie van Hem zijn en wie heilig is en Hem als priester mag dienen’ (Numeri 16:5).

Het is verschrikkelijk wat er gebeurde. God rekende af met de drie oproerkraaiers én hun gezinnen en met 250 andere mannen van naam. Het is dwaas om jezelf bij God te verhogen, want Hij keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar is genadig voor wie nederig is.

Delen.

Comments are closed.

X