vrijdag, september 20 EN | BR

De Geest van de HERE leidde hem. – Richteren 13:24

Er zijn mensen die Simson afschilderen als een soort bodybuilder, een grote, stoere, brede kerel. De kracht die over hem kwam, was echter geen natuurlijke kracht. Het geheim was dat de Geest van God in deze man was. Daarom kon God hem gebruiken zoals Hij vaak deed.

Het noodlot

Simson was een man die kracht van omhoog had gekregen en is het typebeeld van de Kerk van Jezus Christus. Simson heerste over de vijand. Ze waren doodsbang voor hem. Totdat er een moment in zijn leven kwam dat hij zijn hoofd neerlegde op de schoot van een prostituee. We zouden kunnen zeggen dat de Kerk haar hoofd heeft gelegd op de schoot van de wereld. Het werd Simson noodlottig. De vrouw drong er bij hem op aan om het geheim van zijn kracht prijs te geven. Dat gebeurde beetje bij beetje. Geleidelijk is het ook met de Kerk bergafwaarts gegaan. Toen de vijand kwam, wilde Simson opnieuw opstaan om hem te verslaan, maar: ’Hij wist niet dat de HERE hem had verlaten’ (Richteren 16:20).

Zijn kracht verloren

De boze lacht als we in zijn netten zijn terechtgekomen. Zonder Gods hulp kan men er nooit meer uitkomen. Simson werd gevangengenomen en men stak zijn beide ogen uit. De Kerk zal niet alleen haar kracht verliezen, maar ook het licht dat God eens gegeven heeft aan Zijn Gemeente. Simson moest in de gevangenis de molenstenen ronddraaien. Constant rondjes lopen zonder ergens te komen. En ook dit is het beeld van de Kerk op veel plaatsen. Maar, prijs God: er kwam verandering.

God blijft trouw

Simson begon zijn zonde te belijden en vroeg God hem nog één keer kracht van omhoog te geven. We lezen dat God in het leven van Simson niet de eer aan de vijand gaf. En zo is het ook met de Gemeente van Christus. De poorten van het dodenrijk zullen nooit macht over haar krijgen. De Gemeente is niet trouw geweest. We hebben gefaald, maar God blijft trouw en faalt nooit. Wij kennen het einde van Simson. Hij bracht Israël nog een geweldige overwinning. Ook wij geloven nog in een geweldige overwinning voor Gods kinderen.

Delen.

Comments are closed.

X