donderdag, april 2 EN | BR

‘Ze is een rusteloos kwaad, vol dodelijk gif.’ – Jakobus 3:8

Een tong die niet in bedwang gehouden kan worden is een van de dodelijkste wapens op deze aardbodem. Jakobus 3:6 zegt: ‘Zo is ook de tong een vuur. Zij zit vol venijn en vergiftigt elk deel van het lichaam. En de tong zelf wordt in vlam gezet door de hel. Zij zet het hele leven in brand, met als gevolg verwoesting en ellende.’ Een onbeheerste, nonchalante tong brengt het geestelijk leven van een christen ver beneden peil. Een losse tong maakt ons geestelijk leven waardeloos!

Jakobus 1:26 zegt: ‘Als u zegt een christen te zijn, maar uw tong niet in bedwang houdt, maakt u zichzelf iets wijs. Uw godsdienst heeft niets te betekenen.’ Jakobus heeft het hier over mensen in de kerk. Ze zien er heilig, zacht en aardig uit, maar op hun werk, thuis, bij vrienden en in de kerk, hebben ze een tong als een  scheermes. Ze klagen, roddelen, lasteren, liegen en vloeken nog.

Er zijn christenen die gifzakken hebben zoals een slang. Er komt een dag dat we allemaal verantwoording af moeten leggen van wat we gezegd hebben. Jezus zegt in Mattheüs 12:36: ‘Onthoud dit: op de dag van het grote oordeel zult u zich moeten verantwoorden voor ieder nutteloos woord dat u hebt gezegd.’

Elk woord wordt op de dag van het oordeel opnieuw afgespeeld. We moeten niet alleen steeds onze zonde belijden als we in de fout zijn gegaan, maar we moeten dat gifzakje er met wortel en al uittrekken. Onze tong moet beheerst worden.

Hoe moeten wij dat doen? Wel, Jezus heeft gezegd: ‘Menselijk gesproken is het onmogelijk. Maar bij God is
alles mogelijk’ (Mattheüs 19:26). U kunt uw tong niet alleen beheersen, zoals een wild paard zichzelf niet kan temmen. Dat moet door een temmer worden gedaan. En onze temmer is de Heilige Geest. Hij is erg ervaren en Hij alleen kan onze tong beheersen.

Delen.

Comments are closed.

X