vrijdag, oktober 2 EN | BR

Jezus liep verder en zag een man die al sedert zijn geboorte blind was. – Johannes 9:1

Als je blindgeboren bent, dan heb je geen voorstelling van de dingen om je heen, omdat je nooit iets gezien hebt. Jezus en Zijn discipelen passeerden zo’n man en de discipelen vroegen Hem: ’Meester, heeft deze man zelf gezondigd of is hij blind geboren doordat zijn ouders gezondigd hebben?’ (vers 2).

Veel christenen lopen vandaag ook rond met deze gedachte als ze zien dat iemand ziek is of door grote problemen heen gaat. Jezus geeft echter een duidelijk antwoord: ’Nee. Het heeft niets te maken met zijn zonden of die van zijn ouders. Maar door hem van zijn blindheid te genezen, toont God zijn macht. Zolang het dag is, moeten wij doen wat God ons opdraagt. Als de nacht komt, kan niemand meer iets doen’ (vers 3-4). Hoe kan dat nu? Jezus zegt hier dat zowel de blindgeborene, als de ouders niet gezondigd hebben. Maar we hebben toch allemaal gezondigd?

Lieve lezer, als God naar al onze zonden zou doen, zouden we allen in een rolstoel zitten of allemaal in het ziekenhuis liggen. Jezus bedoelde dat deze man niet blind was vanwege persoonlijke zonden, zoals de omstanders dachten. Jezus zei: ’Deze man is ziek, zodat hij vandaag genezen kan worden en iedereen kan zien dat God de machtige Schepper van hemel en aarde is.’

Ik ben bij je

God laat ook ons – u en ik – door dingen heen gaan en haalt niet alles van ons weg, maar Hij zegt: ’Ik zal je door alle moeilijkheden heen brengen. Ik ben bij je.’ Wees voorzichtig met uw oordeel, want er kan een dag komen dat ook u door de problemen heen gaat. Natuurlijk is het goed dat je jezelf dan onderzoekt en je afvraagt: is er soms iets wat niet naar Gods wil is? Dit zouden we eigenlijk elke dag moeten doen. Als je verder leest, dan zie je dat Jezus zegt: ’Zolang het dag is, moeten wij doen wat God ons opdraagt. Als de nacht komt, kan niemand meer iets doen’ (vers 4). Vergeet het niet: wij zijn het licht van de wereld.

Delen.

Comments are closed.

X